Ehtenäitus ILMAVÕSA RAJALEIDJAD

Näituse nimi: “Ilmavõsa rajaleidjad e. raskelt läbitav tihnik”

Osalejad: Kadi Veesaar, Marita Lumi, Kätrin Beljaev

 

Näituse teemaks on infokülluses orienteerumine ja kõikide ülesannete vahel laveerimine tänapäevases üleküllastunud inforuumis.

Me liigume rööprähklejatena igapäevaste ülesannete vahel olles ettevõtja, ema, õppur, ravitseja, kunstnik, abikaasa jne.

Selles kiire elutempoga maailmas seisame sageli silmitsi väljakutsetega, kuidas hallata mitmeid rolle ja säilitada samal ajal oma essents.

Kuidas sellest terve nahaga läbi tulla? Kuidas hallata kõiki rolle ja püüda säilitada asjade essents? Kas jääb veel aega kõrgetele mõtetele või ongi ainult olmeküsimused  ja kõigil on koguaeg kiire.

Kuidas leida tasakaal ja säilitada oma keskendumisvõime ning sügavam mõte, keset infoküllust ja kiirust?

Näitusel teeme korraks pausi ja võtame aja maha siin Palamuse muuseumi lõbusate ja rahulike seinte vahel ja teeme kokkuvõtte oma paari viimase aasta ehteloomingust.

Paljude läbipääsmatute ideede vahelt oma õige tee leidmine, loomaradade välja nuuskimine, korratuses orienteerumine…

Kunstnikke ühendavad ühised õpinguaastad Eesti Kunstiakadeemias, side Vooremaa maastikel liikujatena ning sarnane eluperiood kasvatades peret ning töötades / õppides ning aktiivne vaba kunstniku eluviis.

 

Autorite tutvustus:

Enamik Kadi Veesaare töid saavad alguse hetkest, emotsioonist või mälestusest, mis tekitavad vastupandamatu soovi neid kinni püüda ja jäädvustada. See püüe materialiseerida midagi, mis oma olemuses on nii immateriaalne, tabamatu ja mööduv, tundub kohati lausa võimatu. Ometi teeme seda ühel või teisel viisil kõik- tihtipeale selle asemel, et nautida hetke või momenti, püüame seda jäädvustada fotole või hoida mälestused tõelisena läbi kaasa võetud objekti- on see siis rannast korjatud kivi või pargist leitud imepisike punane vahtraleht…

Aja jooksul paraku mälestused tuhmuvad ja vahel isegi muutuvad oma täpsuses või detailsuses, mattuvad paksude andmekihtide alla ajus ja tihti võib foto või kaasa võetud ese ollagi ainus, mis veel meenutab juhtunut. Seekord aga, püüdes meenutada ja tõlgendada, saab alguse uus narratiiv. Oma töödega kutsub autor teid looma oma narratiivi :).

Side Palamusega:Lapsepõlvekoduna on Palamusel eriline koht Kadi südames. Aktiivse osa lapse- ja noorpõlvest Palamusel veetnuna on tuttav iga parginurk ja sillaalune, läbi tantsitud/näideldud lähikonna kultuurimajad ning mälestustesse kirjutatud põnevad juhtumised ja esimesed armumised. Alati on rõõm siia tagasi tulla ja näha, kuidas kodukant on arenenud ja muutunud, aga ka samaks jäänud.

 

Kätrin Beljaevi looming mängib ideega, kus ehted ja elektroonika on osa inimesest, kandes tema prestiiži rollimängus olulist osa. “Ulmefilmide maailm on ootamatult saanud meie igapäevaks. Elektroonika, milleta me elu ettegi ei kujuta, mõtleb ja otsustab meie eest, masinad teesklevad inimeseks olemist aina rohkem. Inimeste jaoks on masinlikult organiseeritud kord ja struktuur olnud aegade jooksul võluv, kuid tänapäeval näeme ka masinaid inimesi vaatlemas ja jäljendamas. Masinlooming on tänapäeval veel inimlikumgi kui inimese looming. ” kirjeldas Kätrin oma ehteseeriate ideed.

Side Palamusega: Igapäevaselt tegutsedes palamusel on ta kogukonnas kaasamõtleja ja kohalike teenuste toetaja. Kesk Euroopast tulnuna on ta innustunud kohalikust kultuurielust ja ägedatest kohalikest teenustest nagu näiteks lasteaed ja kool.

 

Marita Lumi analüüsib inimeste ja looduse vahelist suhet ning praegusele ajale iseloomulikke ühiskondlikke tõekspidamisi. Loomi on tihti kasutatud inimeste allegooriatena ja neile on omistatud erinevaid tähendusi. Loomariigis juhtunud sündmustega saab hõlpsasti tuua paralleele inimeste Maailmaga. Näitusetööd võiks peegeldada meie ühiskonda kui metsa, mis peidab endas imelist sündmusterohket maailma. “Toon oma näitusega loomad metsast välja ja vääristan neid, neile liiga tegemata, “ avab Marita Lumi näituse tagamaid.

Side Palamusega: Kunstiakadeemia magistri ja värske arstitudengina on Lumi Tartumaal ja Jõgevamaal tihe matkaja ja naudib kauni Vooremaa järvede äärseid paiku ja siinset kultuurielu, mis tõigi autori kaasosalejaks antud näitusele.

 

Related posts

Maalimise töötuba

Maalimise töötuba juhendab Kätrin Beljaev Kestus 1,5 – 2h Töötoas saab osaleda kuni 10 inimest Registreerimine 7760514 või info@palamusemuuseum.ee Töötoas kasutame 24 x 30 cm väikeseid maalialuseid ja akrüülvärve. Juhendajal on ette valmistatud mõned inspiratsioonivariandid, aga soovi korral võib ka ise välja printida tavalisele koopiapaberile mõne detaili, mida oma maalil kasutada. Detaili all mõeldakse

Muuseumiöö “Öös on vabadust”

Ühel maikuu laupäeval aastas avavad mäluasutused enda uksed erilisel ajal, et tähistada üle-euroopalist muuseumiööd. Erinevalt rahvuslusest, identiteedist, lõimumisest, sotsiaalsest kihistumisest jm on vabaduse teema meile kõigile oluline! Sel aastal on muuseumiöö teemaks „Öös on vabadust“, mis  aitab igaühel meist mõtestada ja jagada nii oma kui ka meie lugu. See omakorda sobib hästi kokku kultuuririkkuse aastaga! Palamuse