Ilze Vitolina „Kevade“-lavastuse kostüümikavandite näitus

Dailes Teatris etenduva „Kevade“ lavastuse kostüümikavandite näitus

„Kevade/Pavasaris“ alates 19. märtsist Palamuse muuseumis.

Möödunud aasta 12. jaanuaril esietendus Riias asuvas Dailes Teatris Oskar Lutsu „Kevade“. Sel puhul valmisid kunstnik Ilze Vitolina käe all ka kostüümid, mille originaalkavandid jõuavad nüüd Palamusele.

Esmakordselt kõlas Riia lavalaudadel lätikeelne „Kevade“ juba 43 aastat tagasi ehkki teatriks, kus Mikk Mikiveri juhendamisel 1980. aastal toonased Teeled-Tootsid lavale astusid, oli Riia Noorsooteater. Dailes Teatri „Kevade“ lavastajaks oli Priit Pedajas.

“Teater on hääbuv kunst,” võtab kahetsusega kokku Ilze Vitolina, Läti üks juhtivaid teatrikostüümikunstnikke, kes on loonud kostüüme enam kui 200 etendusele ja pälvinud mitu korda parima kostüümikunstniku auhinna. Tema kostüümieskiisid, mida eksponeeriti Dailes Teatris 2022. aasta kevadel, on loodud 19. sajandi lõpul Eestis kantud rõivastest lähtuvalt. Nii saab seeläbi esile tõsta iga tegelase iseloomu.

Kokku on näitusel raamitud kavandeid paarkümmend. Nende juures on näha ka eesti ajastufotosid 20. sajandi vahetusest, mis on kunstnikule kavandite loomiseks inspiratsiooni andnud.

Avamine toimub päev enne astronoomilise kevade algust 19. märtsil kell 15. Palamuse muuseumisse tuleb sel päeval ka autor ise, kes oma näituse valmimisest ülevaate annab. Samuti astub üles Eestis elavate lätlaste segakoor ning lühikese katkendi „Kevadest“ esitavad ka Dailes Teatri näitlejad. Näitus jääb vaatamiseks kõigile üles kuni 31. maini.

Related posts

Ehtenõela tegemise töötuba

Tähelepanu! Ehtenõela töötuppa on vajalik eelregistreerimine! 7760514 või info@palamusemuuseum.ee Enamik Kadi Veesaare töid saavad alguse hetkest, emotsioonist või mälestusest, mis tekitavad vastupandamatu soovi neid kinni püüda ja jäädvustada. See püüe materialiseerida midagi, mis oma olemuses on nii immateriaalne, tabamatu ja mööduv, tundub kohati lausa võimatu. Ometi teeme seda ühel või teisel viisil kõik- tihtipeale

Kevadpühade tähistamine Palamuse muuseumis

Juba vanasti värviti mune siblulakoortega, kaselehtedega, madaraga ja kohvipaksuga. Hilisemal ajal on tulnud kasutusele vesivärvid ja munalakid. Preaegu on populaarsust kogumas vesipildid ja kleepsud. Palamuse muuseumis räägime kevadpühade erinevatest nimetustest ja kombestikust, mängime erinevaid rahvamänge ja loomulikult värvime sibulakoortega pühademune! NB! Võta kaasa palun toores muna, mille saab pärast värvituna kaasa.

Ehtenäitus ILMAVÕSA RAJALEIDJAD

Näituse nimi: “Ilmavõsa rajaleidjad e. raskelt läbitav tihnik” Osalejad: Kadi Veesaar, Marita Lumi, Kätrin Beljaev Näituse teemaks on infokülluses orienteerumine ja kõikide ülesannete vahel laveerimine tänapäevases üleküllastunud inforuumis. Me liigume rööprähklejatena igapäevaste ülesannete vahel olles ettevõtja, ema, õppur, ravitseja, kunstnik, abikaasa jne. Selles kiire elutempoga maailmas seisame sageli silmitsi väljakutsetega, kuidas hallata mitmeid rolle