Põltsamaa linnus 750

Käesoleval aastal möödus 750 aastat Põltsamaa linnuse esmamainimisest.

Juubeliaastat tähistav stendinäitus „Põltsamaa linnus 750“ tutvustab Eesti ühe omanäolisema arhitektuurimälestise ehituslugu ja omandisuhteid läbi seitsme ja poole sajandi.

Linnus Oberpahlen rajati Põltsamaa jõe kaldale 13. sajandil. Selle üle 400-meetrine vallikraavidega piiratud müür on Eesti ja Läti aladel pikim omataoline. Konvendihoone oli 16. sajandil residentsiks hertsog Magnusele, ainsale Liivimaa kuninga tiitli kandjale. Põhjasõja järel ehitati sellest uhke rokokoo-palee, mis sõdades hävis. Lossitornis asus ka UNESCO pärandisse kuuluva Struve kaare üks mõõtepunktidest.

Kõigest sellest ja paljust muust stendidele koondatud vanad fotod, gravüürid ja maalid külastajatele jutustavadki.

Related posts

Õhtusöök kahekümnele

Tähistame koos Eesti Vabariigi 105. ja Palamuse kihelkonnakoolihoone 150. aastapäeva! Ootame teid pidusöögile Eestimaa(Heiki Vilep) Peipsi äärest Saaremaani, Läti piirist mereni, igast lapsest punapõsksest kuni suure pereni – kõik see kokku on me kodu, see on meie Eestimaa. kaardi pealt võib ära võtta, südamest ei kätte saa!