KUI SA TERVET PÄEVA PALAMUSEL OLLA EI JÕUA, OLE POOL…

Loe originaal artiklit “Õpetajate Lehes” , mis ilmus 14.12.2018

 

Aili Kalavus

muuseumipedagoog

Palamuse O. Lutsu Kihelkonnakoolimuuseum

Foto: Jan Henrik Pärnik

 

Enamik Eestis elavaid inimesi on Tootsi ja tema kaaslastega tuttav nii raamatute kui ka filmide kaudu. Paljudele on tuttav ka vana kihelkonnakoolimaja ehk nn Tootsi koolimaja, mis alates 8. detsembrist on taas külastajatele avatud ning seda varasemast laiendatud kujul.

 

Lisaks tuttavale klassiruumile saab nüüd külastada ka köstri eluruume ning vana maja kõrvale on kerkinud uus peamaja, kus tänapäevaste vahenditega antakse ülevaade kihelkonnakooli kooliaastaringist 1895. aastal, „Kevade“ tegemisest ning õppeklassides saab osa erinevatest programmidest.

 

Tootsi klassiruum on parim koht vana-aja koolitunniks

 

Muuseumipedagoogilises töös lähtume samadest tõekspidamistest, millest teisedki muuseumid: külastajale tuleb anda isetegemise võimalus. See aitab mõista, et muuseum ei ole igav ega tolmune koht, vaid teadmiste allikas. Muuseumis saab läbi viia ekskursioone eri teemadel, samuti koolitunde ja draamalavastusi. Koostame ka õppematerjale.

 

Palamuse muuseumis on üle 20 programmi eri vanuseastmetele. Muuseumis ununeb ruttu tormakas tänapäev ning kujutluspilt kannab enam kui saja aasta taha, mil Oskar Luts Palamusel koolitarkust taga nõudis. Programmides „Vana-aja koolitund“ ja „Koolitund teise talve lastele“ anname ülevaate kooliskäimisest Oskar Lutsu ajal ning osalejad saavad kaasa lüüa rehkendamis-, lugemis-, laulmis- ja kodumaa-teaduse tundides. Räägime vana-aja kooli hindamisest ja karistamisest  ning proovime kirjutada sule ja tindiga. Aga põnevaid programme on veelgi – teeme õppeekskursioone mööda „Kevadega“ seotud paiku tutvustavat matkarada, tähistame rahvakalendri tähtpäevi, tutvume Oskar Lutsu teostega, etendame draamalugusid ning õppeaasta lõppu tähistame programmidega „Viimane koolikell“ ja „Kiire jooks“. Kõige pisematega etendame käpiknukkudega „Muinasjuttu Nukitsamehest“ ning tervitame kõiki Jõgevamaa, aga ka teiste maakondade lasteaialõpetajaid või esimese klassi lapsi „Esimese koolikella“ programmis. Endale sobiva programmi leiab nii väike kui ka suur ning tegevust jagub soovi korral terveks päevaks. Aga kui tervet päeva ei jõua, saab hakkama ka poolega…

 

Foto: Jan Henrik Pärnik

 

 

Muuseumi näitusetegevus ilmestab oma mitmekülgsusega kohalikku kultuurielu

 

Lisaks peamaja püsinäitustele kihelkonnakoolidest ja „Kevadest“ on kihelkonnakoolimaja teise korruse saalis ajutiste näituste ala. Tuleva aasta maini on seal avatud muuseumi poolt koostatud Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud näitus „Sada palamuslast“. Edaspidi leiab siit nii kunsti-, foto-kui ka käsitöönäitusi ning traditsiooniliselt kuulub igal aastal näituste plaani ka väljapanek ühe Jõgevamaa väikemuuseumi tegemistest.

 

Palamuse muuseum on mõeldud kogu perele, ent kõige rohkem lustivad meil ikkagi koolilapsed. 2019. aasta programmide broneerimine on juba täies hoos, ootame kõiki külla! Kasvatades muuseumisõbralikke lapsi, kasvatame me tulevikuks muuseumisõbralikke lapsevanemaid.

 

Palamuse O. Lutsu Kihelkonnakoolimuuseum ootab külla!

Avatud iga päev kell 10–18

Lisainfo ja broneerimine: www.palamusemuuseum.ee

info@palamuseumuuseum.ee, +372 776 0514

“Õpetajate Lehe” artikli leiad SIIT

 

 

Related posts

Õhtusöök kahekümnele

Tähistame koos Eesti Vabariigi 105. ja Palamuse kihelkonnakoolihoone 150. aastapäeva! Ootame teid pidusöögile Eestimaa(Heiki Vilep) Peipsi äärest Saaremaani, Läti piirist mereni, igast lapsest punapõsksest kuni suure pereni – kõik see kokku on me kodu, see on meie Eestimaa. kaardi pealt võib ära võtta, südamest ei kätte saa!